Lichtbootjes van Jurianne Matter

Kleine bootjes met een lichtje die jouw wensen en gedachten meenemen op de stroom, en hun weg zoeken op het water. Deze drijvende Rejse lichtbootjes van ontwerper Jurianne Matter maken een betoverend schouwspel, een bezield ritueel om stil te staan bij het leven en bij afscheid nemen. 

Naar de lichtbootjes

Eerlijke kisten van
De Witte Veer

Houtbewerker Bert Jan Boss maakt grafkisten van het hout dat afkomstig is van landgoed Welna op de Veluwe.

Meer over De Witte Veer

De rituele pioenwade van Cocon

Als ontwerper van textiel en kostuums maakte Christel van Calsteren van haar passie haar vak. Toen ze gevraagd werd om een doek te ontwerpen voor iemands uitvaart, gaf dit haar textielliefde opeens een nieuwe impuls. Het was de start van Cocon waden.

Meer over Cocon

Schone rouwbloemen van Raket en Distels

Op haar akker vlakbij Rotterdam kweekt bloemist Marjolijn Fliek haar eigen bloemen voor rouwboeketten en bloemenkransen. Op een natuurlijke manier, zonder pesticiden.

Meer over Raket en Distels

Mini urnen van edelsteen

Kunstenaar Jacomijn van der Donk maakt Koesterstenen: mini urnen van edelstenen en kiezels. Hierin kan een klein beetje crematie-as worden bewaard, verzegeld met goud.

Meer over de Koesterstenen

Wilgentenen grafmanden van De Mythe

In de Beemster vind je de werkplaats van mandenvlechters Jan en José van De Mythe. De vlechten de prachtigste grafmanden van wilgentenen.

Meer over De Mythe

De koesterpotjes van Rachel Sellem

Keramist en kunstenaar Rachel Sellem maakt potjes en schaaltjes die ritueel gebruikt kunnen worden, of bijvoorbeeld voor het bewaren van as of een sieraad. Je kunt ze een speciale plek geven in huis om te verstillen bij het leven.

Meer van Rachel Sellem

Herinnersieraden van Iris Desiree Claessens

Bezielde, delicate verschijningen: de sieraden van Iris Desiree Claessens zetten je aan het denken over onze natuurlijke wereld en de kwetsbaarheid van het leven.

Meer van Iris Desiree Claessens

De natuurlijke kisten van Luuk

Met zo veel liefde kunnen grafkisten worden gemaakt. Luuk Assinck was beheerder van een natuurbegraafplaats en besloot kisten te gaan maken die we met een gerust hart aan de aarde kunnen toevertrouwen.

Meer van Luuks werk

Gemasseerd worden in je rouw

Rondom een uitvaart kun je erg overbelast raken met praktische regelzaken en vergeten in te checken in je lichaam. Marileen van Vitalitree biedt massages die je helpen om de verbinding met je lichaam te voelen. Juist in je rouw is dat van grote betekenis.

Massages van Vitalitree

Object van Herinnering van Willeke Binnendijk

‘Object van Herinnering’ gaat over het vieren van het leven. Over het maken van een tastbaar object om zo een dierbare te herinneren op je eigen manier. Keramist en ritueel ontwerper Willeke Binnendijk maakt samen met jou een object om een geliefde te herdenken op je eigen manier. 

Meer werk van Willekes

De metalen vrienden van EZ-BLITZ

Er zijn weinig mensen die de taal van rouw en de mystiek van dood en leven zo goed kunnen vangen als sieraadkunstenaar Esther Zimmerman. Met haar ‘two hands and one heart’ maakt ze ringen en andere metalen vrienden in moeilijke tijden. Ze zijn als solidegeworden verhalen.

Meer van EZ-BLITZ

Klankschaalceremonie door Michaela Kress

Rondom verlies en afscheid nemen kunnen stilte en klanken van diepe betekenis zijn. De soundhealing ceremonies van Michaela Kress brengen je in een staat van rust, ontspanning, sereniteit en reflectie, om evenwicht en harmonie terug te brengen. 

Meer over soundhealing

Houten urnen van NAUWAU

In haar houtatelier maakt Rayah Wauters houten urnen van Belgische bomen die niet meer geworteld kunnen blijven in het landschap. An Object to Remember.

Meer van NAUWAU

De moedervormen van Françoise Jeffrey

Het werk van keramist Françoise Jeffrey is een ode aan de schoonheid van vergankelijkheid, geïnspireerd door wabi sabi. Perfect imperfecte sculpturen van keramiek, bezield door moederliefde.

De keramiek van Françoise

Herinneringssieraden van Anneke Bruin

Zacht en hard, rauw en verfijnd. Het is haar fascinatie voor schijnbare tegenstellingen waarmee sieraadkunstenaar Anneke Bruin verbindingen aangaat. Tegenstellingen onthullen elkaar; want kan er licht zijn zonder duisternis? 

Assieraden van Anneke Bruin

Porselein van crematie-as

Ontwerper Billie van Katwijk maakt porseleinen schalen met crematie-as. Circle of Heritage is geïnspireerd op het idee dat we onderdeel zijn van de kringlopen van de natuur, die niet stoppen als we doodgaan maar onderdeel zullen zijn van een nieuwe vorm. 

Meer van Billie van Katwijk

De rouwbloemen bewaren als herbarium

Wil je iets bijzonders doen met de rouwbloemen die over zijn na de uitvaart? Hariatie van Field of Hope is gespecialiseerd in het drogen van bloemen, om ze daarna te verwerken tot een compositie in gerecycled glaswerk. Een betekenisvol herinnerobject om thuis een bijzondere plek te geven.

Field of Hope

Repareren in goud met de kintsugi set

Gebroken keramiek maak je weer heel met deze Kintsugi repair set. Kintsugi is een Japanse kunstvorm van het repareren wat gebroken is, en betekent letterlijk ‘gouden verbinding’. De wabi sabi filosofie hierbij is dat de sporen van breuk en herstel bijdragen aan de schoonheid van een object. Kintsugi benadrukt de barsten in een keramieken voorwerp en onthult zo een deel van diens geschiedenis.

Meer over Kintsugi

De voelvormen van Sofie Boonman

De Voelvormen van ontwerper Sofie Boonman zijn herinnerobjecten en mini-urnen, gemaakt om aan te raken, bij je te dragen en te koesteren. Niet gemaakt om ‘verstopt’ te worden op zolder of in de kast maar om er te zijn als dat nodig is, waar dan ook, als je wil altijd bij je in je tas of je broekzak, op een speciale plek in je huis of waar je de herinningen ook houdt.

Meer over de Voelvormen

Meer verdiepen in wat er mogelijk is?

 

We kennen allemaal de standaard uitvaarten, maar hoe vind je je weg in de uitvaartwereld als je op een eigen manier afscheid wilt nemen? Uitvaart in Eigen Hand is een behulpzame gids om de uitvaart bewust en creatief vorm te geven, met of zonder uitvaartbegeleider.

Meer over het boek