Hoe regel je een uitvaart?

Wat te doen bij een overlijden
 

 

“When someone dies, the first thing to do is nothing. Don’t run out and call the nurse. Don’t pick up the phone. Take a deep breath and be present to the magnitude of the moment.”

death doula Sarah Kerr

 

Als iemand is overleden, hoeft er in eerste instantie nog niets. Wees daar. In het moment. Sluit je ogen, houd elkaar vast. Pas als jullie er aan toe zijn, bellen jullie de eerste personen die belangrijk zijn. En pas daarna beginnen de regelzaken.


Een arts of huisarts zal eerst komen om het overlijden vast te stellen. Voordat jullie contact opnemen met een uitvaartbegeleider, is het belangrijk om eerst samen het gesprek te voeren over de belangrijkste dingen voor de komende dagen. Waar willen jullie bijvoorbeeld dat je dierbare verblijft? Thuis of ergens anders? Wie gaat jullie dierbare verzorgen en aankleden? En hebben jullie al ideeën over hoe de uitvaart vorm gaat krijgen?

Een goed afscheid is gebaseerd op liefde, eigenheid en creativiteit, niet zozeer op geld. Om jullie op weg te helpen, is er een online videocursus: 'Hoe regel je een uitvaart?'In deze cursus leer je wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken, krijg je inspiratie voor jullie eigen creativiteit en leer je dat een mooi afscheid mogelijk is voor elk budget:

 

Online videocursus | Wijzer in een half uur

Hoe regel je een uitvaart?

Van de beginselen tot de lichaamsbestemming en van de kist tot bewust omgaan met bloemen. De cursus helpt jullie in je kracht zetten om dit proces bewust en met liefde te doorleven.

Volg de cursus nu voor € 69

Uitvaartbegeleiding

Een uitvaart regelen kan nogal overrompelend en belastend zijn. Alsof je op een denderende trein moet springen, 'want er moet zoveel gebeuren'. Hoe blijf je bewuste keuzes maken? In verbinding met wat jullie echt nodig hebben?

Een uitvaart regelen doe je een paar keer in je leven, en gelukkig niet vaak genoeg om te weten hoe alles in zijn werk gaat. Daarom bestaan er uitvaartbegeleiders die jullie helpen met het vormgeven van het afscheid. Wel zijn er allerlei commerciële verdienmodellen in de uitvaartwereld waar jullie bewust van mogen zijn. De uitvaartcommercie kan jullie namelijk van alles aanpraten en een richting opsturen die niet per definitie bij jullie past. Het is daarom belangrijk om goed zelf te weten wat jullie willen en bewust te zijn van jullie keuzevrijheid. Ook als jullie een uitvaartverzekering hebben, zijn jullie vrij om een uitvaartbegeleider te kiezen.

 

Willen jullie de uitvaart helemaal zelf regelen? 

Dat kan. Het is goed om te weten dat een uitvaartbegeleider niet verplicht is, dus jullie mogen ook een goede regelaar uit jullie eigen kring betrekken. 

Zelf ben ik een groot voorstander van het in eigen hand nemen van de uitvaart omdat ik geloof dat deze 'arbeid' een helende kwaliteit heeft. We laten onze liefde tot uiting komen in allerlei onderdelen van de uitvaart: een zelfgemaakte kaart, een samenzijn in eigen huis, zelfgebakken taart, een zelfgemaakte wade... We geven onze liefde gestalte.

Om jullie diy-behoefte te ondersteunen, schreef ik het boek Uitvaart in Eigen Hand. Het neemt jullie mee in alles wat er bij een uitvaart komt kijken, en vooral biedt het inspiratie om jullie eigenheid in het afscheid door te vertalen. Als jullie mijn boek Uitvaart in Eigen Hand lezen of mijn online videoursus 'Hoe regel je een uitvaart' volgen, dan weten jullie al erg veel van wat er bij komt kijken. En met jullie liefde en creativiteit kunnen jullie een prachtig afscheid vormgeven. 

Het zelf regelen van een uitvaart kan heel mooi en betekenisvol zijn, maar ook intensief. Vind dus een goede balans en blijf in contact met wat jullie écht nodig hebben. 

Handige documenten

Hieronder vinden jullie een aantal handige documenten die jullie kunnen benutten voor het regelen van de uitvaart, zoals een formulier voor het doen van de aangifte van overlijden, en een verplicht kistregistratiedocument. Verder vinden jullie hier een sjabloon voor een draaiboek en een exceldocument waarin jullie overzicht houden van de kosten.
 

Formulier aangifte overlijden bij gemeente
Kistregistratiedocument
Sjabloon kostenoverzicht
Sjabloon draaiboek

Een handboek in afscheid nemen 

 

Uitvaart in Eigen Hand
Auteur: Susanne Duijvestein
Uitgeverij De Geus
Verschenen in april 2021
Derde druk

€ 23,99
Gebonden, 288 pagina’s

Bestel het boek hier