De waden van Cocon

Een laatste kostuum van Christel van Calsteren 

 

 

 

 

Je dierbare ritueel toedekken

Als ontwerper van textiel en kostuums maakte Christel van Calsteren van haar passie haar vak. Toen ze gevraagd werd om een doek te ontwerpen voor iemands uitvaart, bracht dit haar textielliefde opeens in een nieuwe beweging.

 

Een jonge vrouw belde Christel op een dag dat haar vader ernstig ziek was. Hij wilde zijn eigen afscheid vormgeven en had de wens om ‘in een doek van Van Gogh’ gewikkeld te worden. Samen met het gezin ging Christel op zoek naar een zachte stof en voering en ontwierp ze een dessin geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Olijfgaard’, dat met ecologische inkten op de stof kon worden geprint.

“Het vertrouwen dat deze familie mij gaf en het mogen werken aan zo’n betekenisvol stuk textiel vervulde mijn hart met zoveel warmte.” Dit bijzondere verzoek zette Christel aan het denken. Ze besloot haar kennis en liefde ook aan deze kant van het leven in te zetten. “Want hoe mooi is het om iemands laatste kostuum te maken?

 

 

Het ritueel van afscheid nemen

“Met mijn Cocon waden wil ik het ritueel van afscheid nemen versterken. Samen met vrienden en familie kunnen jullie je dierbare toedekken in een mooi betekenisvol en zacht textiel.” Ook het productieproces heeft Christel ontworpen met bewuste aandacht voor milieu en mens. “De waden worden met de hand gemaakt in een sociale werkplaats in Amsterdam. De materialen zijn van ecologische teelt en geverfd met natuurlijke pigmenten. De wade is daarmee dus ook geschikt voor natuurbegraven, waar steeds meer mensen in Nederland voor kiezen.”

De liefde voor textiel zat er bij Christel al vroeg in. “Als kind wilde ik altijd al overal aan voelen.” Structuren en texturen boeiden haar enorm en nog steeds. Ze volgde de opleiding textielvormgeving aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam en na haar afstuderen in 1999 begon ze met werken als ontwerper van textiel en kostuums. “Ik heb van mijn passie ook echt mijn vak kunnen maken.”

 

Bloemblaadje voor bloemblaadje


Toen Christels Bloemwade het daglicht zag, was deze meteen iconisch. De wade
 bestaat uit 21 ‘bloemblaadjes’, die uitnodigen om iemand samen ritueel toe te dekken, blad voor blad. De Bloemwade is gemaakt van katoen en zijde en bestaat in rode kleur (klaproos) en een roze kleur (pioenroos). Op aanvraag kan Christel dit ontwerp ook uitvoeren in een andere kleur.

  

 

Geschikt voor natuurbegraven

Christel werkt uitsluitend met natuurlijke materialen van hoogwaardige kwaliteit, zoals zijde, wol en katoensatijn. Zo is de Annemoon wade gemaakt van 100% pure gekookte wol. De wade bestaat uit twee lagen die vanuit het midden op elkaar zijn doorgestikt, zo ontstaat er een extra dikke warme deken.  

De Cocon waden zijn van geruwd katoensatijn, gecombineerd met natuurzijde. De wade komt in allerlei zachte kleurencombinaties: lichtgroen, lichtblauw, lichtroze en wit. De wade is ook aan de binnenzijde gevoerd met de katoensatijn, wat zorgt voor een luxe uitstraling. 

 

 

Waden naar persoonlijk ontwerp

De waden worden met de hand gemaakt in Amsterdam, elke wade is uniek. Op aanvraag kan Christel een heel eigen ontwerp uitvoeren, of een Bloemwade, Anemoonwade of Coconwade in een andere kleur maken.

 

Volg Christels werk op instagram, bekijk hier haar website, of neem contact met haar op voor een werk op maat.