De ontmoeting met een ander mens, met een leven, met iemands kring van mensen, met iemands liefde voor het leven; het blijft onuitputtelijk inspirerend van dit beroep. 

 

 

Van kleins af aan heb ik me innig verbonden gevoeld met de dood. Dat klinkt misschien raar in onze westerse cultuur - waarin we de dood als onderwerp liever vermijden en erg 'druk zijn met leven’ - maar voor mij is de dood juist een inspiratiebron óm te leven. Evenzo leert rouw mij veel over liefhebben.

Wat me daarnaast veel bezighoudt, is de belastende kant van uitvaarten. De belasting voor de planeet, maar ook de belasting voor onszelf. Want we maken er nogal een heftige gebeurtenis van soms, alsof we iets moeten presteren voor de b√ľhne, met weinig ruimte voor kwetsbaarheid en wat we werkelijk nodig hebben. Terwijl een uitvaart bed√≥eld is als helend ritueel. Een uitvaart mag een invaart zijn van liefde.

Een zachte dood, een natuurlijk afscheid

Voor mij betekent de dood een hereniging met de bron van het leven. Oneindige liefde, eenheid, vrede en licht. Dit is een tegengesteld beeld van hoe de dood ons in het westen wordt gepresenteerd: grimmig, duister en iets waar we bang voor zouden moeten zijn. Ik voel in mijn werk vooral een roeping om een ander verhaal en een ander beeld van de dood te tonen. Een zachter, liefdevoller beeld, gebaseerd op de studies van onder anderen Pim van Lommel, dat ons verbindt met al het leven en héél het leven.

Met deze inspiratie heb ik mijn werk laten groeien tot een leerpraktijk waarin ik mensen op allerlei manieren bewust wil maken van de betekenis van de dood, afscheid nemen en rouwen, in verbinding met onze natuur en met een groter geheel.

 

- Susanne Duijvestein

  

 In contact 


Zijn jullie op zoek naar begeleiding in jullie afscheid? 
Ik werk vanuit Amsterdam en ben gevestigd op de Cabralstraat 1 in de Baarsjes.

Jullie kunnen me bereiken via 0644366264
of per e-mail via¬†[email protected]

 

Maandelijkse kennismakingsochtend over de afscheidswereld

 

Overweeg je te gaan werken in de wereld van de dood en afscheid? Dan loop je misschien rond met allerlei vragen over de impact op je leven, je kansen in de markt, welke opleiding je moet kiezen, het opdoen van werkervaring, twijfel tussen loondienst en ondernemerschap en de onregelmatigheid van het werk. Of heel andere vragen. Elke maand organiseer¬†ik een online informatieochtend voor ge√Įnteresseerden om kennis te maken en vragen te stellen over het werk.¬†

 
Maandelijkse kennismakingsochtend

Professioneel adviesconsult over jouw onderneming

Onze cultuur van de dood en afscheid nemen is op allerlei manieren aan het vernieuwen. Zo werken veel kunstenaars, designers en ambachtsmensen samen met duurzame ondernemers in de uitvaartwereld. Loop jij rond met een mooi product of idee? Misschien kan ik iets voor je betekenen met een professioneel consult.

Professioneel consult

 

Agenda

Bekijk programma's en workshops over de dood, rouw en afscheid nemen.

Agenda

 

Susanne inhuren
als spreker?

 

Veel organisaties zijn volop in verandering en betrokken in grote maatschappelijke vraagstukken van circulariteit en nature based oplossingen. Een dieper begrip van de onmisbare betekenis van dood en loslaten in de natuurlijke cyclus kan organisaties helpen om transities wezenlijker te bestendigen.

Ik kan veel vertellen over de natuur van de dood, de liefde van rouw, over wat er kan groeien vanuit loslaten, het werk dat ons te doen staat in de rouw, ook als het gaat om klimaatrouw en de toekomst van de mensheid. Of het om een groep gewone stervelingen gaat, professionals in de afscheidswereld of medewerkers van corporate organisaties: iedereen heeft iets te leren.

Lezing / training / workshop

De natuur van de dood en loslaten

Loslaten en de dood zijn een noodzakelijk onderdeel van de cyclus van het leven, waar ook organisaties en leiders van te leren hebben in de ontwikkeling naar een circulair en nature based bestaan. Of welke transitie dan ook.

Lezing / training / workshop

Verdieping in rouw en rituelen

Verandering = verlies = rouw. Wat hebben mensen nodig in grote veranderingen? Hoe maken we ruimte voor rouw, wat staat ons eigenlijk te doen in de rouw en hoe helpen rituelen ons in loslaten? 

Lezing / training / workshop

De toekomst van uitvaarten

Als holistisch begrafenisondernemer, schrijver van Uitvaart in Eigen Hand en grondlegger van Stichting Veraarden verwonder ik me over onze onnatuurlijke omgang met de dood en schep ik liefdevolle alternatieven, met aandacht voor de aarde en onze innerlijke heling.

 

 

... of iets anders?

 

Neem contact met me op om te zien of we tot iets kunnen komen.

Brieven (graag!) mogen naar: Cabralstraat 1, 1057 CD Amsterdam

Mails kun je sturen aan: [email protected]

Of whatsapp: 0644366264