Bel me bij een overlijden: 0644366264

 

 

 

 

De sieraden van Anneke Bruin

Geïnspireerd op de wonderen van de natuur 

  

 

 

 

Sieraden en huissieraden

Bij het zien van de sieraden van kunstenaar Anneke Bruin wordt in één oogopslag duidelijk dat de natuur haar grote inspiratiebron is. 

 

 

Als je het atelier van Anneke Bruin in Amsterdam binnenkomt, waan je je in een wonderkabinet met de meest verfijnde objectjes. Zaadhoudertjes, bloemetjes, takjes, vruchten, vertaald in zilver, goud, messing, porselein, met de originele natuurvondsten van haar verre reizen ertussen...

Het is duidelijk waar haar inspiratie vandaan komt. De wonderen van de natuur: de beeldschone details die te vinden zijn als je je ogen opent voor het niet-vanzelfsprekende vanzelfsprekende.

 

Betoverd edelsmeden

Anneke is in de jaren '80 opgeleid als edelsmid aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft een rijke ervaring in het scheppen van creaties uit edelmetalen en porselein. Ze heeft een benijdenswaardige souplesse in het vertalen van dingetjes die haar oog heeft gezien, naar een object van zilver of messing, of porselein. Natuurwonderen waar sommige mensen aan voorbij zouden lopen, bestudeert ze aandachtig, betoverd. 

Net zo betoverd is ze door de mysteries van het leven, door liefde tussen mensen, door hoe veerkrachtig we zijn in verlies en rouw. Met een aanwezige aandacht ontvangt zij mensen in haar atelier om deze liefde te duiden, en op zoek te gaan naar de vormgeving hiervan in een sieraad of huissieraad.

Niet voor niets noemt haar vakgenoot Jacomijn van der Donk haar een aartsengel.

 

Inspiratie van verre reizen

Annekes bewondering van de natuur ontstond vooral in de verre reizen die zij in haar leven heeft gemaakt, waaronder in Suriname en India. Zo vond ze prachtige drijfzaden op strandjes langs de rivieren van Suriname, en goot ze deze vormpjes in porselein, gecombineerd met gezwart zilver. En de barokke knop van de papegaaitulp inspireerde haar tot een wandobject van porselein en messing: muurbloemen.

Soms is haar werk uitbundig gedecoreerd, soms juist heel licht en ingetogen. Juist in het combineren van materialen is Anneke meester.

 

Rouwsieraden en ashangertjes

Er is veel troost te vinden in de natuur wanneer we verlies meemaken. Alles maakt deel uit van een groot intelligent geheel waarin alles in een kringloop met elkaar is verbonden, en niets écht verloren gaat. 

Ogenschijnlijk dode plantjes, vruchten en bloemetjes blijken zaadhouders voor nieuw leven, die zichzelf voeden uit de bedding van al dat de natuur loslaat.

Het klopt dan ook voor veel mensen die een dierbare hebben verloren, om een rouwsieraad door Anneke te laten maken. Geïnspireerd op natuurwonderen, gemaakt van kostbaar materiaal. Om te dragen, of om in huis als herinnerobject te koesteren. Eventueel ook met een ruimte voor crematie-as. 

 

Familiegoud en persoonlijk ontwerp 

Alle sieraden worden met toewijding gemaakt in het atelier van Anneke in Amsterdam Oud West. Behalve Annekes eigen inspiratie uit de natuur is het ook mogelijk om tot een persoonlijk ontwerp te komen, met andere materialen of verwerking van oude sieraden en familiegoud. 

Als de wens is om een hoeveelheid crematie-as in het sieraad of herinnerobject te sluiten, dan kan Anneke een holte maken en het objectje dichtsmeden of vastzetten.

 

Volg Annekes werk op instagram, raak verwonderd in haar webshop, of neem contact met Anneke op voor een sieraad voor jouw leven.