Bel me bij een overlijden: 0644366264

 

 

 

 

Houtatelier NAUWAU

Handgedraaide houten urnen van Belgische bomen 

 

 

 

 

An Object to Remember

In haar houtatelier NAUWAU draait Rayah Wauters houten urnen van Belgische bomen die niet meer geworteld kunnen blijven in het landschap. 

 

Rayah Wauters begon Atelier NAUWAU in 2013 samen met haar man en boomverzorger Niels Arnauts. Hun grootste doel was om ervoor te zorgen dat het hout van lokaal gekapte bomen een zo waardevol mogelijke bestemming zou krijgen. Vanuit hun atelier ontwierpen ze allerlei houten objecten van bijzondere betekenis. Intussen leidt Rayah NAUWAU samen met haar zus Shana Wauters.

 

 

Ode aan het leven

Zo maakt NAUWAU handgedraaide houten urnen voor de crematie-as, die aan de wand kunnen worden opgehangen: An Object to Remember. Het is een ode aan het leven, een symbolisch teken aan de wand ter ere van je mama of papa, soulmate, liefste kind of je huisdier. Een natuurlijk schilderij dat je ophangt aan de muur en dat past in een interieur zonder tè aan- of afwezig te zijn: zuiver en eerlijk zoals de natuur, kwetsbaar elegant en (on)opmerkelijk zoals het leven.

 

Vormentaal van hout

Er wordt met verschillende houtsoorten uit eigen regio gewerkt, wat zich aandient via het boomverzorgingsbedrijf van Rayahs man: Debeer & DeVos Boomzorg. Beukenhout, maar ook walnoot, es, eik, linde… In de afwerking is er ook nog de mogelijkheid om het hout zwart te branden.

Iedere urn is dus gemaakt uit Belgisch hout. Het hout zelf is een belangrijke factor in het maakproces. Bomen hebben namelijk een eigen vormentaal. Die vormentaal ontstaat niet alleen door de groei van de boom maar ook door bijvoorbeeld ziektes, vergroeiingen en schimmels. Die geven de meest wonderlijke texturen. 

Uit deze vormen van bomen spreekt al zoveel verhaal, dat dit als leidraad dient in het gehele denkproces. Het ontwerpen van het object zelf wordt daarmee ook tot een minimum beperkt.

 

Een holte voor de crematie-as

Om zo min mogelijk hout te verspillen over te hebben na het maakproces, creëerde NAUWAU verschillende formaten en vormen. Op deze manier wordt elke centimeter van het waardevolle hout gebruikt.

In het hout wordt een holte gemaakt, waarin de crematieas wordt opgeborgen in een aszakje, handgemaakt uit Belgisch biologisch linnen. De grote urn (34 cm diameter) heeft ruimte om de volledige hoeveelheid as (bij een volwassene is dat zo’n 3 liter) te omarmen, in de kleine urn (24 cm diameter) past een deel van de as.

“Een urn online bestellen, we voelen goed aan dat dat niet altijd even gemakkelijk is. We geven je daarom de mogelijkheid om niet enkel online de urnen te bekijken en aan te kopen, maar stellen ons huis en atelier graag open voor een gesprek als je daar behoefte aan hebt.”

 

An Object to Remember

De urn wordt geleverd in een op maat gemaakte linnen doos die jullie na het afscheid kunnen hergebruiken om herinneringen, foto's of andere persoonlijke objecten in op te bergen. Bij de urn komt een illustratie en gedicht, altijd gelimiteerd in oplage zodat er van tijd tot tijd andere kunstenaars, schrijvers en creatieven hun visie rond rouw kunnen vertalen in woord en beeld.

 “Er wordt mij regelmatig gevraagd of dat dat niet moeilijk is, zo bezig zijn met achtergebleven en gebroken mensen. Die vraag beantwoord ik eerlijk als ik daarop ‘ja’ zeg. Mensen ontmoeten in een van de meest verdrietige, zo niet het meest trieste, moment in hun leven is hard. Maar in zo’n intens moment schuilen er ook zovele andere emoties als dankbaarheid, nederigheid, trots, een enorm grote wilskracht. De drijfveer om dat wat ze van mij vragen te doen met heel m’n hart en met alles wat ik ben.”

Volg het werk van atelier NAUWAU op instagram, bekijk hier hun website, of neem contact met Rayah en Shana op voor een urn of ander object.