De Witte Veer

Kisten. Rituelen. Werkplaats voor bezinning.

 

 

 

Eerlijke houten kisten

Op het landgoed Welna middenop de Veluwe bevindt zich werkplaats De Witte Veer. Houtbewerker Bert Jan Boss maakt er bezielde grafkisten van het hout dat afkomstig is van het landgoed.

 

Het familielandgoed Welna telt bijna zeshonderd hectare bos, heide en graslanden op de Veluwe. Het kappen van de bomen hoort bij het natuurlijke onderhoud van het bos en zo ontstond op het landgoed in de loop der jaren de Zorghoutvesterij: een houtwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking, waar Bert Jan als zorgbegeleider werkte.

 

 

Een bijzonder verzoek

Bert Jans leven nam een wending toen op een dag de oud-eigenaar van het landgoed hem vroeg om zijn grafkist te maken. Aanvankelijk schoof hij het een tijdje voor zich uit, maar toen hij er eenmaal aan begon, voelde hij een roeping. In het bewijzen van zo’n bijzondere dienst kwam zoveel samen. Allereerst beantwoordde het aan een verlangen naar diepe ontmoetingen met mensen. Verbinding voelen in belangrijke, helende overgangsmomenten van het leven. Maar ook een zinvollere bestemming geven aan het hout van het landgoed. “Veel van de gekapte bomen van het landgoed werden voorheen verkocht als timmerhout, biomassa of brandhout. Dit hield me bezig: het zijn statige bomen, vaak van meer de honderd jaar oud, met prachtige patronen in het hout. Veel te waardevol en mooi om tot brandhout vermaakt te worden. Hoe kon ik hier een andere, betekenisvolle bestemming aan geven?”

Inmiddels ziet zijn werkende leven er anders uit: hij creëerde een nieuwe werkplaats op het landgoed en begon hier kistenmakerij De Witte Veer. Een geïnspireerde naam met verwijzing naar bescherming, reinheid, liefde en licht.

 

 

Omhelsing voor de laatste reis

In de werkplaats van De Witte Veer krijgen de bomen van het landgoed nu een bijzondere betekenis: mensen omhelsen in de laatste fase van hun bestaan, een persoon begeleiden in diens laatste reis vanuit het aardse. Naar de andere sferen.

De kisten zijn meestal van coniferen- eiken, of douglas hout. Er worden geen bomen gekapt speciaal voor de kisten, het komt allemaal vrij bij het onderhoud op het landgoed. “Ik kan zelfs aanwijzen waar de bomen hebben gestaan. In het bos sneuvelen soms bomen, omdat ze ziek zijn, omdat ze plaats moeten maken voor een andere boom of ook een keer omdat een boom volgens de regelgeving te dicht bij een woning stond.” Met dat hout begint Bert Jan aan zijn bezielde werk: het vervaardigen van unieke, handgemaakte, persoonlijk afgestemde uitvaartkisten en andere afscheidsobjecten zoals urnen en houten monumenten.

Wabi sabi

“De tekening die in het hout zit, de noesten, de scheuren en de ogen, die zijn zo sprekend. Die accenten van het hout benadruk ik graag. Ik volg daarin de Japanse filosofie van wabi sabi: de schoonheid van imperfectie uitlichten, omdat uit deze sporen juist de levendigheid blijkt. Het leven zelf. De perfectie van imperfectie.”

Deze wabi sabi filosofie illustreert de spirituele ingeving van De Witte Veer, en van Bert Jan zelf. In het verlengde van zijn bezielde kisten en afscheidsobjecten ontwikkelt hij een steeds grotere betekenis vanuit zijn werkplaats. Zo kunnen mensen ook terecht die zelf een kist wilen maken onder Bert Jans begeleiding.

 

 

Volg Bert Jans werk op instagram, bekijk hier zijn website, of neem contact met De Witte Veer op voor een werk op maat.