Iris Desiree Claessens 

Vergankelijkheid vereeuwigd in een sieraad. 

 

 

 

 

Een herinnering aan onze tijdelijkheid

Bezielde, delicate verschijningen: de sieraden van Iris Desiree Claessens zetten je aan het denken over onze natuurlijke wereld en de kwetsbaarheid van het leven.

 

Het werk van sieraadkunstenaar Iris Desiree Claessens gaat over het leven en het verstrijken van de tijd. Door het gebruik van natuurlijke elementen creëert ze op een poëtische manier een bewustzijn van onze sterfelijkheid. Een bijzondere inspiratie met een tragische oorsprong, want Iris verloor haar moeder toen ze 22 jaar oud was.

 

 

Balanceren tussen kunst en sieraad

Iris studeerde in 2017 af aan de Maastricht Academy Fine Arts and Design. “Mijn werk op de academie balanceerde tussen kunst en sieraad, de stukken waren eigenlijk te fragiel om te dragen. In 2018 besloot ik om beter draagbare sieraden te gaan maken en een eigen label op te richten.”

 

 

Er zijn twee tijdloze collecties: Mother of Pearl en Solstice. Iris maakt daarnaast ook vooral sieraden op maat: draagbare kunstobjecten. Deze verzoeken komen vaak van mensen die afscheid hebben moeten nemen, en iets tastbaars verlangen om dichtbij te houden. “Een sieraad kan verwijzen naar een moment of herinnering, naar iets dat mensen graag willen koesteren. Het is fijn om te kunnen helpen in het ontwerpen van iets uiterst persoonlijks en gevoeligs.” Vaak verwerkt ze daarbij goud van oude, eigen sieraden met emotionele waarde tot nieuwe ontwerpen.

 

Emotioneel statement

“Een madeliefjes kransje; een sieraad voor een dag heb ik voor de eeuwigheid willen vastleggen. Het staat symbool voor iemand die er was en altijd als herinnering zal blijven bestaan.” De sieraden uit de Daisy lijn van Iris Desiree Claessens zijn een gouden vertaling van de liefde voor madeliefjes.

"In mijn sieraden vertaal ik mijn liefde voor de wonderen van de natuur, waarbij ik een eerlijkheid wil laten zien over het echte leven. Ik zie mijn sieraden daarmee als een emotioneel statement.”

 

 

Rouwsieraden van eigen goud

Iris werkt graag met jullie eigen goud, van oude sieraden, dat dus emotionele waarde draagt. Zij kan daarmee zowel nieuwe maatwerk sieraden ontwerpen, als ontwerpen uit de vaste collectie uit jullie eigen goud veraardigen. De eigen gouden sieraden kunnen omgesmolten worden en het goud wordt dan gebruikt voor het nieuwe sieraad, zodat de emotionele waarde behouden blijft. 

Alle wensen zijn bespreekbaar: het ontwerp zelf, het omsmelten van eigen goud, de keuze voor een edelsteen. Ook is het mogelijk om crematie-as in een sieraad te verwerken.

 

 

Volg Iris’ werk op instagram, bekijk hier haar website, of neem contact met Iris op voor een werk op maat.