Bel me bij een overlijden: 0644366264

 

 

 

 

Ritueel geven aan het leven

Objecten van Herinnering van Willeke Binnendijk

  

 

 

 

Samen met keramist Willeke Binnendijk kun je een object maken om iemand te herinneren, en ritueel te geven aan het leven. 

Afscheid nemen is een proces dat veel langer duurt dan alleen de uitvaartweek. Rouwen doen we zolang we leven, en afscheid nemen van iemand of iets waar we van houden, is daarmee een levenskunst. Ontwerper Willeke Binnendijk maakt objecten en rituelen die helpen om afscheid te nemen en een geliefde dichtbij te houden. Want objecten en rituelen helpen om actief te herinneren.

“Als de eerste, rauwe emoties voorbij zijn kunnen rituelen veel troost geven. Als ontwerper met een voorliefde voor rituelen geloof ik erin dat mooie, zelfgemaakte objecten betekenis geven aan ons leven.” 

Besef van vergankelijkheid

Rituelen zijn niet alleen van betekenis wanneer we afscheid nemen van anderen, ook als we afscheid moeten nemen van delen van onszelf wanneer we ouder worden. “De weg die je als mens telkens opnieuw bewandelt tussen het besef van vergankelijkheid en de vanzelfsprekendheid waarmee je het leven consumeert.”

“Als ontwerper met een voorliefde voor rituelen geloof ik erin dat mooie, zelfgemaakte objecten betekenis geven aan ons leven." Troost vinden in esthetisch aantrekkelijke dingen is daarbij niet iets materieels, vindt Willeke. "Het is diepgaand en menselijk, een manier om je zintuigen te voeden en te kalmeren."

Een levensader, zo beschrijft Willeke haar werk. “Met klei in mijn handen voel ik een connectie met het verleden; met de mens die al eeuwen geleden werkte met klei. Die wetenschap geeft me zingeving. Ik ervaar het als een bijzondere eer om ergens in die lijn een plekje te hebben.” 

Object van Herinnering

Willeke maakt objecten voor mensen om ritueel te herdenken. Dat is een gezamenlijk totstandkomingsproces. "Het gaat over het vieren van het leven. Over het maken van een tastbaar object om zo een dierbare te herinneren op je eigen manier." 

Het ontwerpproces start vanuit een waardevolle herinnering. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand fijne herinneringen heeft aan een gerecht dat diegene maakte met diens overleden tante. Dan kun je daarvoor een schaal ontwerpen voor dat gerecht. Op dezelfde manier kan een terugkerend moment, zoals samen koffie drinken, een basis zijn om bijzondere kopjes te maken."

Zo maakt Willeke vaak chawans: kommetjes geïnspireerd op theeceremonies zoals die in Oost-Azië gehouden worden. Ze zijn handgedraaid van keramiek en geglazuurd. Voor een bewust moment van warmte en samenzijn met herinneringen. 

 

Klei als helper in een rouwproces

Wanneer tot een goed ontwerp is gekomen, zijn er twee opties: Willeke werkt het idee uit of je maakt het object zelf in een reeks workshops. "Als je overweegt om zelf iets te maken is het fijn om te weten dat klei een bijzondere helper is in een rouwproces. De samenwerking tussen je handen en je hoofd heeft een positieve invloed in een moeilijke tijd. Dat komt door de scheppende kracht waarin er langzaam iets uit je handen ontstaat."

Het zelfgemaakte object helpt de herinnering aan een overleden geliefde levend te houden. De herinnering en het object kunnen samen de basis zijn voor een nieuw ritueel. Rituelen kun je zien als een manier van terugkerend aandacht geven aan wat iemand voor je betekent. Op deze manier geeft het ritueel een overleden geliefde een nieuwe plek in je leven.

 

Jouw wensen en behoeften zijn het uitgangspunt voor Willeke. Soms kost het even tijd om een ontwerp te laten rijpen. Die tijd is er.

Bekijk het werk van Willeke op haar instagram, of neem contact met haar op voor een eigen Object van Herinnering.