ez-blitz

Het Blauwe Uur. Ez-blitz sieraadkunstenaar. Vriendenmaker in rouw.

  

 

 

 

Solidegeworden verhalen

Er zijn maar weinig mensen die de taal van rouw en de mystiek van dood en leven zo goed kunnen vangen als sieraadkunstenaar Esther Zimmerman. Met haar ‘two hands and one heart’ maakt ze ringen en andere metalen vrienden in moeilijke tijden. 

 

 

“Een verlies kan een enorm desoriënterende ervaring zijn. Het kan voelen alsof alle houvast, alle vorm verdwijnt en woorden simpelweg buiten bereik liggen.” Als je Esther ontmoet in haar atelier vlakbij Utrecht, voel je al gauw dat ze weet waar ze het over heeft. Zij is hier ook geweest, ze kent elk hoekje in deze schemer van het leven.

“Juist in deze mistige en transformatieve periode kan het vinden en geven van vorm zo helpend zijn. Want iets dat een vorm heeft, kun je vasthouden en iets dat je vasthoudt, kun je dragen. En iets dat woord geeft, kan helpen een verhaal te maken. Ik geloof dat het kunnen vertellen van een verhaal, een helende werking heeft.”

 

 

Dragers van verhalen

In haar atelier maakt Esther sieraden, of beter gezegd metalen vrienden in de rouw. Ze ogen als poppetjes, soms met dierlijke trekken, soms menselijke, en altijd met ogen vol medeleven. Stuk voor stuk zijn het dragers van verhalen van verlies en rouw, solidegeworden in een ring, hanger of ander draagbaar object.

Esther bedenkt de sieraadvrienden vanuit haar eigen innerlijke wereld, vaak geïnspireerd door mythische figuren, en zet ze als moeder op de wereld buiten. “Ik laat ze geboren worden.” 

Zo is er een hartvormige ring met de Ouroboros: ‘Ik heb een diepe fascinatie en respect voor de Ouroboros: een oneindigheidssymbool van een slang die in zijn eigen staart bijt, dat in allerlei oude culturen over de hele wereld voorkomt. Ouroboros herinnert me aan de tijdelijkheid van alles, en aan de waarde van in het hier en nu kunnen zijn.”

 
 

Beschermers en bewakers

Ook maakte Esther een kleine hanger geïnspireerd door de krachten van Medusa, de Griekse mythologische figuur met de slangen die uit haar hoofd groeien. In de mythe draagt Medusa een tragisch lot, maar Esther ziet in haar verhaal ook een betekenis van kracht. De betekenis van de naam Medusa is in oud-Grieks namelijk ‘beschermer’ of ‘bewaker’. Misschien is ze dus helemaal geen monster, maar dient ze als hoeder om je te beschermen tegen kwade krachten.

Esther maakt gebruik van oude maaktechnieken, zoals de gietmethode van verlorenwas, what’s in a name. Ook werkt ze uitsluitend met gerecyclede edelmetalen. Meer dan graag maakt ze ook persoonlijke ontwerpen op maat: een verzoek waar je haar altijd voor mag benaderen.

 

 

Het Blauwe Uur

In 2022, na het afronden van een opleiding tot uitvaartbegeleider, startte Esther Het Blauwe Uur: een online plek voor rouw, poëzie, kunst en de magie van het leven en de dood. De naam verwijst naar een tussenperiode, die zowel de duisternis aankondigt als ook het opkomen van de zon belooft. “Een wonderlijke drempelwereld met een magische schoonheid die iedere dag en nacht aan weerszijden aanraakt, waar ik intens verliefd op werd.”

Met poëzie en andere glinsterende troostscherven verkent ze in haar werk het blauwe uur aan weerszijden van de dood, een uniek niemandsland tussen ‘niet meer’ en ‘nog niet’, tussen ‘was’ en zal zijn’.

 

 

Als je deze metalen vrienden in rouw in je leven verwelkomt, hebben ze wel wat zorg van je nodig. “Sieraden zijn eigenlijk een beetje zoals Gremlins: doe rustig aan met teveel licht, teveel warmte of teveel water.” 

 

 

“When the heart
Is cut or cracked or broken,
Do not clutch it;
Let the wound lie open.
Let the wind
From the good old sea blow in
To bathe the wound with salt,
And let it sting.
Let a stray dog lick it,
Let a bird lean in the hole and sing
A simple song like a tiny bell,
And let it ring.”


- Michael Leunig

 

Volg Esthers metalen vrienden op instagram, vergaap je in haar webshop, laat je raken door Het Blauwe Uur, of neem contact met Esther op voor een sieraad voor jouw rouw.