De liefde van Luuk Assinck 

  Natuurlijk (her)begraven, bezielde uitvaartbegeleiding en zijn handgemaakte kisten

 

 

 

(foto's door Jasja de Wit Fotografie)

Vanuit het oosten van het land schijnt Luuk Assinck zijn liefdevolle licht op afscheid nemen. Hij begeleidt natuurbegrafenissen en maakt volledig natuurlijke kisten. En het liefst maakt hij die samen, van hout dat mensen zelf in de schuur hebben liggen.

Al zo lang hij zich kan herinneren, heeft Luuk Assinck een fascinatie voor alles wat met overlijden, begraven en natuur te maken heeft. Na jaren hovenier te zijn geweest, werd hij beheerder van natuurbegraafplaatsen en groeide zijn liefdevolle dienstbaarheid voor mensen die afscheid moeten nemen. Én voor de natuur. 

Als een vis in het water kwam Luuk in aanraking met alle facetten van de dood en uitvaarten: het onderhoud van de natuurbegraafplaats, het doen van opgravingen, de ontwikkeling van nieuwe uitvaartmethoden, het begeleiden van mensen in afscheid nemen. En ervoor zorgen dat hóe we afscheid nemen, in verbinding met wat we diep van binnen nodig hebben.

 

Met eigen handen

Toen Luuk startte als beheerder van Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden, ontstond er als vanzelf nieuwe betekenis uit zijn handen. Met hout van de bomen die op het landgoed gekapt moesten worden, bouwde hij een ceremonieruimte: de boskapel. Een betoverende beschutte plek te midden van de bomen, waar mensen in een cirkel rondom de overledene afscheid kunnen nemen.

'Mijn liefde voor mens en natuur stop ik in alles wat ik doe en maak. Dat is voor mij heel logisch en vanzelfsprekend.' 

 

Natuurlijke kisten

Net zo vanzelfsprekend voelde het om doodskisten te gaan maken voor mensen die hiervoor bij Luuk aanklopten. "Kisten voor natuurbegrafenissen, die niet belastend zijn voor de aarde. En tegelijk wil ik de kisten zo persoonlijk maken als mogelijk is. Bijvoorbeeld gemaakt van hout dat toevallig nog ergens in een schuurtje ligt, of van bomen die bij een storm omgewaaid zijn, met takken uit iemands eigen tuin."

Voor zijn Emotiekisten gebruikt Luuk geen metalen schroeven, want die vervuilen de bodem. In plaats daarvan gebruikt hij duvelverbindingen van hout. En de bekleding aan de binnenkant van de kist is van natuurlijke stoffen zoals linnen, biokatoen, eucalyptus of hennep.

 

Samen maken

Het allerliefst maakt Luuk een kist samen met degene voor wie deze is bestemd. "Het blijft keer op keer bijzonder om samen met families en vrienden de emotiekist te mogen maken. Het maken van een emotiekist is een proces waarin liefde voor elkaar en de natuur samenkomen. Ook wordt een mooie herinnering gevormd voor de nabestaande én voor mij, want niet alleen is iedere emotiekist uniek. Dat is het proces van totstandkoming ook."

 

Zorg voor de aarde

Zijn nieuwsgierigheid naar hoe we in onze samenleving omgaan met de dood, en ook hoe we omgaan met de natuur, leidde Luuk ertoe om zich te gaan verdiepen in materiaalgebruik, opgravingen en de milieubelasting van uitvaarten. Ook al schrijft de wet voor dat kisten, kleding en andere materialen het milieu niet mogen beschadigen, is er nog altijd geen toezicht op. 

Om mensen in de uitvaartbranche bewuster te maken van de impact van materialen op de aarde, geeft hij tegenwoordig vaak voorlichtingsbijeenkomsten waarin Luuk vertelt over wat hij aantreft bij opgravingen, en hoe dit beter kan.

 

Inmiddels is Luuks praktijk gegroeid van begraafplaatsbeheer en opgravingen, naar kisten maken, uitvaarten begeleiden en het verzorgen van de rituele wassing. Er is eigenlijk niets dat Luuk niet kan. En er is vooral niemand die dit met zoveel liefde, licht en verbinding doet als Luuk. "Iedere uitvaart is uniek en ik zorg er voor dat die in de geest van de overledene en naar wens van de nabestaanden plaatsvindt." 

Bekijk de Emotiekisten van Luuk op zijn website, volg Luuks werk op instagram of neem contact met hem op.