Wat mág een uitvaart kosten?

Jullie hebben het zelf in de hand

 

 

 

Een uitvaart kost geld. Soms veel geld. Maar dat hoeft niet. Het goede nieuws is dat jullie het zelf in de hand hebben. Het uitdagende: je moet scherp en creatief blijven in een periode waarin je niet op je scherpst en creatiefst bent. Het is precies zoals bij een bruiloft. Je kunt het intiem en creatief houden, of uitpakken tot iets groots.

 
 

Gemiddeld kost een uitvaart tussen de 6.000-10.000 euro. Maar dat kan veel minder en veel meer zijn. Een belangrijke vraag om jezelf te stellen: waar wíllen jullie dat het geld aan wordt uitgegeven? Een bijzondere locatie? Live gespeelde muziek? Zit dat in de sfeer? Bloemen, kist? Goed eten en drinken?

 

Belangrijke bepalers van uitvaartkosten

Er zijn een paar belangrijke bepalers voor de kosten van een uitvaart:

  • De keuze voor een eigen graf: het is een gegeven in ruimtegebrekkig Nederland dat de kosten van een eigen graf hoog zijn. Een alternatief is kiezen voor een algemeen graf, gedeeld met andere mensen. Of laat dit bedrag een investering zijn in natuurbescherming, door te kiezen voor een natuurbegraafplaats.

  • De locatie die wordt gekozen: thuis kost niets, een zaal van de vereniging of buurt kost weinig, die van een kerk, café of crematorium gemiddeld en voor een event venue trek je je portemonnee. Achteraf samenkomen in het park (kleedjes en picknickmanden mee) in plaats van een restaurant, kost ook niks.

  • De eerlijkheid van een uitvaartonderneming: het is niet ongebruikelijk dat er hoge marges worden gemaakt op ingekochte producten en diensten, zoals een kist, terwijl de uitvaartonderneming hier in wezen geen toegevoegde waarde aan levert. Kies een uitvaartondernemer die transparant is over kosten en gewoon de inkoopprijzen rekent.

  • De hoeveelheid mensen die er bij zijn en wat hen wordt aangeboden: een grotere locatie en elk glas en elke hap tikken simpelweg aan.

  • Dingen door professionals versus vrienden laten doen: wees je bewust van alle talenten én middelen die zich in je omgeving bevinden. En voor hen is niets zo dankbaar als iets kunnen betekenen. Dus heeft iemand een busje of een grote Volvo? Benut wat er al is! 

 

Een kleiner budget?

Natuurlijk bestaan er budgetuitvaartorganisaties, maar daar krijgt de uitvaart vorm op basis van een standaard pakket. Bovendien moeten jullie dan genoegen nemen met geen of een beperkte ceremonie, en weinig keuzevrijheid.

Ook met een klein budget kunnen jullie een mooi afscheid vormgeven. Een betere keuze kan zijn om de uitvaart in eigen hand te nemen en jullie creativiteit aanwakkeren om alles vorm te geven, met behulp van de mensen om jullie heen. Als jullie omringd worden met mensen die creatief zijn, talenten hebben, oplossingen vinden en onvoorwaardelijke liefde geven, dan hebben jullie alles eigen al in huis voor een goed afscheid (en rijk leven).

 

Hoe zit het met de uitvaartverzekering? 

Misschien hebben jullie een uitvaartverzekering. Het is belangrijk om te weten dat jullie ongeacht de verzekering altijd vrij zijn om te kiezen voor een andere uitvaartbegeleider. Ook al zegt de uitvaartverzekeraar dat dit financieel nadelig is, het kan juist veel meer waar voor jullie geld betekenen. Lees hier meer over ontsnappen aan de uitvaartverzekering en fictieve 'ledenkortingen'.