Workshop // Je eigen
doodskleed maken

Zondag 26 mei 2024 van 13.30-17.00 u
Buurtsalon Jeltje - WG-terrein Amsterdam

 

 

 

 

Ooit was het in ons land gebruik om een zelfgemaakt doodskleed klaar te hebben liggen in je linnenkast, voor als het zover is. Deze traditie is verloren gegaan, maar gehuld worden in textiel in plaats van een kist maakt tegenwoordig wel een opmars. In deze workshop, gegeven door Susanne Duijvestein, maak je je eigen doodskleed, naar jouw eigen ontwerp.

 

Doodskleden bestonden in verschillende Nederlandse regio's, er zijn beeldschone achttiende eeuwse exemplaren opgenomen in museumcollecties. Ze hadden de vorm van een eenvoudige jurk en waren gemaakt van linnen, net als veel andere kleding destijds. Het verhaal gaat dat doodskleden als onderdeel van de huwelijksuitzet met de hand werden gemaakt door de vrouw. De persoonlijke initialen en het huwelijksjaar werden erin geborduurd, en eenmaal af werd de naald ritueel verbrand. De kleden zouden twee keer worden gedragen: de eerste keer tijdens de huwelijksnacht en vervolgens werden de met liefde gevulde kleden achterin de kast gelegd, dat ze maar lang niet nodig zouden zijn voor de tweede keer. In het graf.

De traditie is verloren gegaan, maar sinds het in Nederland niet meer verplicht is om in een kist begraven of gecremeerd te worden, maakt het doodskleed weer een opmars. Of beter gezegd: de wade. Vaak worden waden nieuw gekocht voor de uitvaart, maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken.

De doodskleed workshop

Tijdens deze workshop leer je over waar een doodskleed aan moet voldoen, ga je aan de slag met het doorvertalen van je eigenheid in een ontwerp, en maak je een start met het maken van je eigen doodskleed. Het is belangrijk om te weten dat de stof (/het materiaal) voor je doodskleed niet is inbegrepen bij de workshop. Welke stof je gebruikt, is namelijk afhankelijk van je eigen voorkeur én van jouw keuze voor lijkbezorging. Ook kun je denken aan technieken zoals flower pounding, natural dyeing en borduren, en deze technieken vragen ook om voorbereiding.

In de aanloop naar de workshopmiddag krijg je daarom via e-mail uitleg en instructies over de voorbereiding en welke stof en andere materialen je kunt meebrengen. Dat is overigens niet noodzakelijk, want je kunt de workshop ook benutten om eerst een ontwerp te maken, een test of een miniatuur.

De docent

De workshop wordt gegeven door Susanne Duijvestein. Susanne is uitvaartdoula en rouwactivist en heeft sinds 2017 haar eigen begrafenisonderneming. Ze geeft de doodskleedworkshops inmiddels al een paar jaar. Susanne kan alles vertellen over uitvaartmogelijkheden, nieuwe vormen van lijkbezorging, rouw en rituelen. De ervaring leert dat we tijdens de workshop ook persoonlijke verhalen met elkaar delen. 

 

De foto's hierboven en onderaan
zijn van een eerdere doodskleedworkshop, 
gemaakt door fotograaf Dingena Mol voor Parool

Wat leer je?

Tijdens de workshop leer je onder andere:

  • over de geschiedenis en hedendaagse betekenis van het doodskleed in allerlei culturen
  • over de verschillende vormen van lijkbezorging (begraven, natuurbegraven, cremeren, resomeren en veraarden/humaan composteren) en hoe elke vorm van lijkbezorging andere vereisten heeft voor de wade / het omhulsel
  • over verschillende soorten textiel en hun geschiktheid voor de wade
  • over verschillende technieken van het bewerken van je doodskleed: flower pounding, natural dyeing, borduren...
  • verschillende manieren om een doodskleed te sluiten, zoals¬†dichtvouwen of andere¬†mogelijkheden
  • hoe je je eigenheid kunt vertalen in het ontwerp van jouw eigen doodskleed
  • hoe je je doodskleed kunt laten ontstaan, gebruiken en verrijken in¬†de loop van de tijd (je hebt er je hele leven voor!)
  • hoe het maken van je doodskleed een ritueel is om verbinding te maken met je eigen vergankelijkheid √©n met het leven

Iedereen is welkom

Ben je nieuwsgierig naar het maken van je doodskleed? En voel je een behoefte om hiermee een begin te maken? Voel je welkom om aan te sluiten. Je hebt geen vaardigheden met textiel nodig en je hoeft zelfs geen naald en draad te kunnen vasthouden. Een doodskleed maken kan iedereen.

Waar en wanneer?

Zondag 26 mei 2024 van 13.30-17.00 uur

Buurtsalon Jeltje op het WG-terrein, Eerste Helmersstraat 106N in Amsterdam

Deelnamekosten: ‚ā¨ 85,- incl btw

Er is plek voor maximaal twaalf deelnemers

Meld je aan voor de doodskleedworkshop

 

Over de doodskleedworkshops van Susanne zijn eerder artikelen verschenen in het Parool en op VICE.

Meld je hier aan voor de workshop van 26 mei

Online videocursus | Wijzer in een half uur

Hoe regel je een uitvaart?

In mijn werk als begrafenisondernemer heb ik geleerd dat een goed afscheid gebaseerd is op liefde, eigenheid en creativiteit, niet zozeer op geld. 

In deze cursus leer je wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken, krijg je inspiratie voor jullie eigen creativiteit en leer je dat een mooi afscheid mogelijk is voor elk budget. 

Volg de cursus nu voor ‚ā¨ 69
 

Een handboek in afscheid nemen 

 

Uitvaart in Eigen Hand
Auteur: Susanne Duijvestein
Uitgeverij De Geus
Verschenen in april 2021
Derde druk

‚ā¨ 23,99
Gebonden, 288 pagina’s

Bestel het boek hier