“When someone dies, the first thing to do is nothing. Don’t run out and call the nurse. Don’t pick up the phone. Take a deep breath and be present to the magnitude of the moment.”

death doula Sarah Kerr

 

 

 

Wat te doen bij een overlijden? 

Als iemand is overleden, hoeft er in eerste instantie nog niets. Wees daar. In het moment. Sluit je ogen, houd elkaar vast. Pas als jullie er aan toe zijn, bellen jullie de eerste personen die belangrijk zijn. En pas daarna beginnen de regelzaken.

Een arts of huisarts zal eerst komen om het overlijden vast te stellen. Voordat jullie contact opnemen met een uitvaartbegeleider, is het belangrijk om eerst samen het gesprek te voeren over de belangrijkste dingen voor de komende dagen. Waar willen jullie bijvoorbeeld dat je dierbare verblijft? Thuis of ergens anders? Wie gaat jullie dierbare verzorgen en aankleden? En hebben jullie al ideeën over hoe de uitvaart vorm gaat krijgen?

Hoe vinden jullie een uitvaartbegeleider?

Een uitvaart regelen doe je een paar keer in je leven, en gelukkig niet vaak genoeg om te weten hoe alles in zijn werk gaat. Daarom bestaan er uitvaartbegeleiders die jullie helpen met het vormgeven van het afscheid. Maar een uitvaartbegeleider is niet verplicht, dus jullie mogen ook een goede regelaar uit jullie eigen kring betrekken. Willen jullie wel een uitvaartbegeleider, vraag dan vooral rond wie écht goede ervaringen met iemand heeft. Deze persoon gaat namelijk intensief met jullie meelopen en het is echt fijn als jullie een klik hebben.

Wel bestaan er allerlei commerciële verdienmodellen in de uitvaartwereld waar jullie bewust van mogen zijn. De uitvaartcommercie kan jullie namelijk van alles aanpraten en een richting opsturen die niet per definitie bij jullie past. Het is daarom belangrijk om goed zelf te weten wat jullie willen en bewust te zijn van jullie keuzevrijheid.

 

Willen jullie een adviesgesprek?

Verzorgen en opbaren

Een van de meest betekenisvolle onderdelen van jullie afscheid waarmee jullie kunnen beginnen, is om samen het lichaam van jullie dierbare te verzorgen en een mooie plek te maken om iemand op te baren. Het helpt enorm in jullie rouwproces als jullie zo veel als mogelijk bij jullie dierbare kunnen zijn om afscheid te nemen en de werkelijkheid te laten binnenkomen.

Lees meer over verzorgen en opbaren

Wat jullie écht nodig hebben

Onze uitvaartcultuur kan soms de indruk geven dat er ‘van alles moet worden geregeld’. Dit hebben jullie helemaal zelf in de hand. Wat hebben jullie werkelijk nodig om goed afscheid te kunnen nemen? Hoe zorgen jullie in dit proces op de eerste plaats goed voor jezelf? Het is belangrijk om te beseffen dat de uitvaart op de eerste plaats bedoeld is voor jullie zelf, niet voor de bühne.

Aandacht voor jezelf