Bewuste keuzes maken 
in afscheid nemen  

 

Over duurzaamheid, ademruimte, transparantie en zelfzorg

 

 

Een uitvaart regelen kan nogal overrompelend en belastend zijn. Alsof je op een denderende trein moet springen, 'want er moet zoveel gebeuren'. Hoe blijf je bewuste keuzes maken? Voor de planeet én in verbinding met wat jullie echt nodig hebben?

 

Wat kost een uitvaart echt?

Ze zeggen dat een uitvaart tussen de 6.000-10.000 euro kost. Maar het is precies zoals bij een bruiloft. Je kunt het intiem en creatief houden, of uitpakken tot iets groots.

Lees meer over uitvaartkosten

Een zelfgemaakte wade in plaats van een kist

Wat veel mensen niet weten, is dat een overledene in plaats van in een kist ook mag worden gewikkeld in textiel. Zo’n doek wordt een wade genoemd, of doodskleed.

Lees meer over waden

Natuurbegraven: een laatste rustplaats in een bos of heideveld

Sinds enkele jaren kent ons land een nieuwe mogelijkheid van begraven: natuurbegraven. Een graf in een wijds natuurgebied, met flora en fauna en eeuwige rust. Natuurbegraven is nog relatief onbekend, maar de groene alternatieve lichaamsbestemming maakt een snelle opmars bij natuurliefhebbend Nederland.

Lees meer over natuurbegraven

Hoe je zelf een kist maakt, volgens Radboud Spruit

Willen jullie zelf een kist gaan maken? Dat is mogelijk. Waar moet een kist aan voldoen en waar moet je allemaal rekening mee houden? Kistenmaker Radboud Spruit legt het je uit in zijn podcast.

Zelf een kist maken

Een uitvaart zo duurzaam mogelijk vormgeven

Natuurbegraven, een boom planten met de as of mogelijk ooit veraarden tot compost? Gewikkeld in een hennep wade, liggend op een mand van lokale wilgentenen? En een toost op je leven met biologische appelcider? Er zijn talloze mogelijkheden een uitvaart duurzaam te organiseren.

Meer over duurzame uitvaarten

Wordt het ooit mogelijk om gecomposteerd te worden?

In navolging van de VS en Duitsland wordt in Nederland initiatief genomen voor een natuurlijke vorm van lijkbezorging, waarbij het lichaam composteert tot voedzame aarde: veraarden.

Lees meer over veraarden

Bewust omgaan met rouwbloemen

Bloemen lijken onlosmakelijk verbonden met uitvaarten. Lees hier hoe jullie bewust kunnen omgaan met de hoeveelheid bloemen, bloemenrituelen kunnen vormgeven en hoe de bloemen ook achteraf een langere betekenis kunnen hebben.

Lees meer

Het ritueel afleggen van het lichaam

Wie gaat jullie dierbare verzorgen? Samen het lichaam van jullie dierbare ritueel wassen en kleden, kan een van de meest liefdevolle onderdelen van jullie afscheid zijn.

Lees meer